����������������

ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΗΣΑΝ ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΕΞ ΑΜΕΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ. Χειρισμός και Εκπροσώπηση: Παναγιώτης Θ. Κουμαριώτης

Αθώοι κηρύχθηκαν με αμετάκλητη απαλλακτική δικαστική απόφαση του Γ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, κατηγορούμενοι για το ποινικό αδίκημα του εμπρησμού εξ αμελείας.

Σε βάρος των κατηγορουμένων ασκήθηκε ποινική δίωξη, για το ποινικό αδίκημα του εμπρησμού εξ αμελείας, με βάση τα άρθρα 1, 14, 15, 18, 26 παρ. 1 β, 28, 264 στοιχ. α και 266 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα, με την κατηγορία ότι, στην περιοχή της Κερατέας, από αμέλειά τους, δηλαδή από έλλειψη της προσοχής, την οποία όφειλαν κατά τις περιστάσεις και μπορούσαν να καταβάλουν, προξένησαν πυρκαγιά από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και ανθρώπινες ζωές, χωρίς να προβλέψουν το αξιόποινο αποτέλεσμα της πράξης τους. Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι κατηγορούντο, διότι δήθεν δεν εμερίμνησαν, ως είχαν υποχρέωση, για τον πλήρη έλεγχο της καλής λειτουργίας και για την συντήρηση του οχήματός τους, με αποτέλεσμα, όταν τέθηκε σε λειτουργία ο κινητήρας του, να προκληθεί πυρκαγιά, από βραχυκύκλωμα στον χώρο της μηχανής, λόγω πλημμελούς ελέγχου και κακής συντηρήσεως του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με την διάταξη του ΠΚ 289, ο υπαίτιος του ανωτέρω εγκλήματος δεν τιμωρείται, αν, μεταξύ άλλων, απέτρεψε τον κίνδυνο ή με την γρήγορη αναγγελία του προς τις αρχές έδωσε έγκαιρα αφορμή για την αποτροπή του.

Εν προκειμένω, το Γ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, αξιολογώντας το σύνολο του αποδεικτικού υλικού και των μαρτυρικών καταθέσεων υπερασπίσεως, δέχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι, ευθύς μόλις αντιλήφθηκαν την φωτιά, έκαναν κάθε τι ανθρωπίνως δυνατόν για να ελέγξουν την φωτιά. Σταμάτησαν αμέσως το όχημα και προσπάθησαν να κατασβέσουν τις φλόγες που εμφανίστηκαν στο χώρο του κινητήρα, κάνοντας χρήση του πυροσβεστήρα του οχήματος, ενώ κάλεσαν απ’ ευθείας την Πυροσβεστική, η οποία, αφού κατέφθασε στο σημείο, έθεσε άμεσα υπό έλεγχο την φωτιά.   

Επομένως, το Δικαστήριο απάλλαξε τους κατηγορουμένους από κάθε κατηγορία εμπρησμού, με βάση το άρθρο ΠΚ 289, κηρύσσοντας αυτούς αθώους, καθ΄ότι συνέβαλαν και μάλιστα αποφασιστικά και με ελεύθερη βούληση, στην άμεση και αποτελεσματική κατάσβεση της πυρκαγιάς, αποτρέποντας περαιτέρω δυσμενείες συνέπειες από την τυχόν ανεξέλεγκτη εξέλιξή της.